Programma

Vrijdag 23 juni 2023 - 18u30 tot 00u00

Tom Palmaerts - Futurist / trendwatcher

'Ready or not. The future is different.'

Tom Palmaerts is trendwatcher, bekroonde keynote spreker en managing partner bij Trendwolves, een fullservice trend- en marketingbureau met een focus op jonge consumenten en moderne gezinnen. Hij werkt voor organisaties als NOWJOBS, Avient, BASF, Toerisme Oostende en Devan.

Ben jij klaar voor de toekomst? Twijfel je over het antwoord? Dat is okeì. Het leven gaat soms zo snel, dat de toekomst ons doet duizelen. Maar, hoe worden we dan wel futureproof? Tom Palmaerts reist al jarenlang de wereld rond met eìeìn doel: mensen zin doen krijgen in de toekomst.

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar door kleine trillingen te kaderen in grote evoluties en trends kunnen we mogelijke toekomsten voorstellen. Tom Palmaerts van Trendwolves onderzoekt welke maatschappelijke fenomenen de volgende tien jaar belangrijk zullen zijn. Hij speelt graag met toekomstdenken…maar toekomstdenken is enkel interessant als we er vandaag mee aan de slag kunnen gaan.

Zaterdag 24 juni

Het programma kan steeds wijzigen als gevolg onverwachte omstandigheden

Wetenschapsfilisoof - Dr. Maarten Boudry (Plenair)

Hoe klimaatopwarming (niet) aan te pakken. Over ideologie en wetenschap Fossiele brandstoffen waren een fantastische trapladder in de geschiedenis van menselijke vooruitgang, maar ze zorgden voor een ernstig neveneffect: de gevaarlijke opwarming van ons klimaat. Leven wij (in het westen) boven onze stand? Is het tijd om economische groei af te zweren? Was de industriële revolutie een vergissing? Hoe kunnen we terug in harmonie met de natuur leven? De diagnose van het klimaatprobleem is eenvoudig (teveel broeikasgassen), maar simpele problemen hebben niet altijd simpele oplossingen. In deze lezing plaatst Maarten Boudry het klimaatprobleem in de bredere context van menselijke vooruitgang en hoe we ecologische problemen oplossen. Onze huidige aanpak van klimaatopwarming heeft helaas meer te maken met ideologie dan met wetenschap. Als we de grootste uitdaging van de eeuw het hoofd willen bieden, moeten we rationeel nadenken en ons bevrijden van ideologische keurslijven.

CO2logic - Antoine Geerinckx (TEDx-spreker)

Antoine Geerinckx is de bezieler van CO2Logic.com, Naturalogic.org, Greentripper.org en Airscan.org. Ondertussen is hij ook een TEDx-spreker.

CO2logic is de Belgische pionier in klimaatactie en CO2-neutraliteit. Het is een van de Europese pioniers in het ontwikkelen van klimaatprojecten in ontwikkelingslanden (ontbossing voorkomen, herbebossen, hernieuwbare energie, energie-efficiëntie…). CO2logic is het allereerste Belgische bedrijf dat ondernemingen helpt een groener en duurzamer beleid te voeren door hun klimaatimpact te berekenen, te verminderen en te compenseren om CO2-neutraal te worden.

Antoine Geerinckx put uit zijn ervaring als constructieve activist, ondernemer en bedrijfsleider om de voordelen van een consequente duurzame strategie voor jou concreet te maken. Een kleinere ecologische/CO2-voetafdruk met een beter bedrijfsresultaat, een beter imago en een beter personeelsbeleid. Het is een inspirerend verhaal dat bij iedere verantwoordelijke ondernemer blijft hangen.

Feedback voor professionals - Wim Audenaert - Co-Founder AM-TEAM

In deze energieke sessie zal Wim Audenaert je meenemen doorheen de barrières van feedback geven, en hoe ze te overwinnen. Directe feedback aan jezelf, je collega’s en familie is essentieel voor goede relaties en ontwikkeling. We zoomen in op de wetenschap achter de barrières en brengen handige tools naar voor die direct toepasbaar zijn.
Wim gebruikte zijn wetenschappelijke achtergrond ook om zich te verdiepen in de menselijke psychologie achter feedback geven en ontvangen. Dit omdat een jong tech bedrijf gewoonweg niet kan overleven zonder open feedbackcultuur. En veel organisaties zouden er baat bij hebben.

Bedrijfsbezoek - Oxford fietsen

Reeds drie generaties sterk in fietsen

Fietsen maken zit in ons bloed. Het stroomt door onze aderen en het brengt ons hart “in vervoering”. Voor ons betekent ‘sterk in fietsen‘ dan ook meer dan bekwaam zijn in het maken van fietsen. Het betekent ook dat we sterke fietsen maken, zoals we zelf graag een fiets zouden willen. Degelijk, comfortabel, duurzaam, betrouwbaar en veilig.

Een fiets voor het leven. Een fiets bestendig tegen alle omstandigheden, ja, zelfs tegen Belgische buien en wegen.

Luminus - Energiespecialist - Kris Remels

Kris Remels, Strategy Analyst ; Ik werk aan de Luminus strategie op middellange en lange termijn, onder andere door diepgaande studies en economische analyses rond decarbonisatietechnologieën, elektrificatie en beleid. De energietransitie is een enorme uitdaging, voor particulieren zowel als voor bedrijven. De energiesector speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en de begeleiding van haar klanten in de transitie. In deze keynote geef ik aan voor welke uitdagingen we staan en hoe energiebedrijven en klanten die samen kunnen aangaan.

Vlerick - Professor of Entrepreneurship - Yannick Dillen

‘Groei: hoe laat je uw onderneming gebalanceerd groter worden’

Uw zaak laten groeien is één zaak, maar hoe doe je dat op een gebalanceerde manier?
Hoe krijg je de harde en zachte kant van groei in evenwicht teneinde je bedrijf langdurig te kunnen laten groter worden.

Je gaat naar huis met concrete tips hoe je ‘ondernemingsgroei’ handvaten kan geven om er echt mee aan de slag te gaan de volgende dag.

Kerncentrale Doel (Engie) - Chief HSSE en Nucleaire veiligheid - Els Thoelen

ENGIE S.A., voorheen GDF SUEZ S.A., is een Frans multinationaal energiebedrijf dat opereert in de productie, onderhoud en distributie van elektriciteit en aardgas. Het is het grootste nutsbedrijf ter wereld na overname van het Britse International Power. Electrabel is de grootste producent van elektriciteit in België. Het heeft kerncentrales, thermische centrales, windmolens en zonneparken als productiemiddelen.

Human ‘Pressure’ - Jan De Schepper by BDO

De druk op de mensen was nog nooit zo hoog. Nochtans is de druk niet altijd negatief, integendeel. Druk is een positief bedoeld systeem. Bovendien is dikwjils de perceptie van druk anders dan de werkelijk gemeten druk. Bij intelligente organisaties sluiten deze twee fenomenen kort aan elkaar. Het beheersen van het mechanisme van ‘druk zetten en druk afnemen’ is een metavaardigheid van de leidinggevende. Slechts 12% van alle leidinggevenden beheerst deze competentie met als gevolg dat zij aanzien worden als de bevlogen leiders die hun teams kunnen motiveren en naar betere resultaten kunnen leiden. Er bestaan 7 rules om deze vaardigheid toe te passen in het bedrijfsleven. In deze sessie wordt hierop uitvoerig ingegaan

Met dank aan onze partner: BDO

Quares Invest – Urbanaut Consult – Bart De Smedt

De energiemarkt ondergaat een belangrijke transitie van een centraal naar een decentraal energiesysteem met veel meer hernieuwbare bronnen en actieve consumenten of prosumenten. Gebouwen zijn verantwoordelijke voor 40% van de energieconsumptie en voor 36% van de energie gerelateerde broeikasgasemmissies. De noodzaak en doelstellingen aan reductie van CO2 en verhoging van energie efficiëntie is vastgelegd door Europa en zal dus ook impact hebben op onze gebouwen. Bart De Smedt neemt ons als zaakvoerder van Urbanaut Consult en Chief Innovation van Quares mee in de manier waarop ze als vastgoedconsultant, - beheerder en -investeerder omgaan met deze uitdagingen. Aan de hand van een aantal concrete projectcases krijg je inzicht in de mogelijkheden die deze transitie voor jouw bedrijf kan bieden.

TIFF Training - More Efficient Planning

Deze cursus laat, door het aanreiken van praktische tools, de deelnemers toe zichzelf op een andere manier te organiseren en hierdoor efficiënter te werken. De methoden zijn zowel toepasbaar in de privésfeer als in het professionele leven.

TIFF Training - Wegwijs

Deze training is gericht op kandidaat-leden van JCI. Tijdens de training worden de mogelijkheden die JCI te bieden heeft toegelicht in drie modules: 'mensen leren kennen', 'business & netwerking' en 'persoonlijke ontwikkeling'. (ENKEL voor JCI geïnteresseerden en kandidaat-leden)​

Art deco-wandeling - Stad Sint-Niklaas

Sint-Niklaas is toonaangevend wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft. De Art deco-wandeling leidt je door de stad langs de mooiste voorbeelden van deze kunststroming uit het interbellum (1918-1940). In die voor de textielnijverheid bloeiende periode werden nieuwe wijken aangelegd waarbij industriëlen en handelaars huizen en panden in de ‘moderne stijl’ optrokken. Het hoogtepunt van deze wandeling is de imposante Broederschool.

Wase Wind - CEO - Chris Derde

Wase Wind is een coöperatie van mensen die samen investeren in windenergie in eigen streek. De zuivere windstroom wordt door de coöperanten verbruikt, thuis en in de bedrijven.

Wase Wind is dus niet zomaar een elektriciteitsleverancier. Bij ons is elke klant ook mede-eigenaar van het bedrijf. Dat heeft veel voordelen. Wase Wind moet geen hoge winstmarges rekenen op zijn elektriciteitsprijs. Want als er winst is wordt die uitbetaald aan diezelfde klanten/coöperanten.

Woosh - Joël Golamaully

Woosh is opgericht in Januari 2021 door founders Wouter Vandamme, Jeff Stubbe en Alby Roseveare met als missie luierrecyclage in België mogelijk maken. Naast het partnership met Ontex, spelen ook de lokale bestuursorganen een belangrijke rol in de bouw van dit luierrecyclage-consortium. Woosh bestaat ondertussen uit een tienkoppig team, gebaseerd in Gent. Woosh levert ecologisch, verantwoorde wegwerpluiers aan kinderdagverblijven en onthaalouders en slaag erin in dezelfde rit ook het luierafval gescheiden op te halen. Dit is de eerste stap die nodig is om luierrecylage in België te verwezenlijken. Daarnaast wil Woosh ook kennispartner zijn innovatie oplossingen uit te bouwen op het vlak van luierafval in België en in het buitenland.

Workshop Cocktail Bartending - Arne Van Bel (Black Shaker events)

In de workshop Cocktail Bartending neemt Arne Van Bel jullie mee in de wondere wereld van het cocktail maken. Je leert er alle kneepjes van het vak. Van hoe je nu juist een cocktailshaker moet vasthouden tot welke ingrediënten je moet kiezen en waarom. Learning by doing staat centraal in deze workshop. Weten jullie al wat een "Mexican elbow", "dash bottle" en "Hawthorne strainer" zijn ? Je komt het hier te weten !

Fluvius - Energietransitie - Thomas Tomme (JCI) en Gert Mergan

De energietransitie versnelt, net als de uitrol en gebruik van de digitale meter. Nieuwe diensten en data staan nu al ter beschikking van de actieve Vlaamse klant. 2 ervaren experten nemen je mee welke evoluties, concrete mogelijkheden, kansen en uitdagingen ons allen te wachten staan. Een energietransitie die we samen met vele partijen vormgeven, vandaag en overmorgen. We bekijken de domeinen van energiedelen en flexibiliteit meer in detail.

Fluvius is de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas in alle gemeenten van het Vlaams Gewest met ruim 5000 medewerkers. Naast het beheer van de openbare verlichting, verzorgt het ook het kabeltelevisie- en rioleringsnet in een honderdtal gemeenten.

Circologic - CEO - Jan De Schepper

“Eén bananenschil geeft voldoende biogas om 20 minuten mee te koken.”

Benieuwd om te weten hoe jij binnenkort zelf biogas in jouw keuken maakt met restafval?

“Because there is nog planet B.” - Circologic

Mindfulness

Mindfulness voor ondernemers

Galabal - 18u30 tot 03u00

Zoek je een hotel?

Hotel Serwir (locatie galabal)

VOLZET!

Deelnemers van het JCI Power-Up Vlaams Congres 2023 krijgen een gunstig tarief: € 99 per nacht per 2-personenkamer + ontbijt

Stuur een mailtje naar info@serwir.be
– aantal kamers
– vrijdag en/of zaterdag
– verwijs naar de deal met het JCI Vlaams Congres 2023

Ibis Hotel (centrum Sint-Niklaas)

We geven dit hotel graag mee als alternatief, gezien haar gunstige ligging.

Een kamer boeken kan via volgende link: https://all.accor.com/hotel/7211/index.nl.shtml